Anul ǎsta o sǎ
fie sigur anul „încercǎrilor” culinare: adicǎ na, am început blogul ǎsta, îmi
place la nebunie sǎ plǎmǎdesc mâncarea
cu mâinile mele şi, pe deasupra, simt cǎ o sǎ mǎnânc multe lucruri „pentru
prima datǎ”. Aşa a fost şi quinoa asta pe care am primit-o la începutul anului
de la un coleg de serviciu care nu mai putea sǎ termine pachetul pe motiv cǎ
alimentul de faţǎ conţine mulţi oxalaţi, şi atenţie, aceştia sunt interzişi
celor predispuşi sǎ facǎ pietre la
rinichi. M-a speriat el (colegul) cǎ nu e bunǎ, e ciudatǎ la gust, nu place
tuturor etc etc. Eu m-am pus pe treabǎ şi am asemuit-o cous-cous-ului şi am
pregǎtit-o cu legume. Am fǎcut sǎ-mi ajungǎ trei zile dar evident, se poate
jongla cu cantitǎţile.
Ingrediente:
250 de grame de quinoa, limpezitǎ şi
scursǎ
3 linguri de ulei de mǎsline
1 legǎturǎ de ceapǎ verde
2 pahare de apǎ
1 dovlecel ras
1 ardei roşu/verde/galben
Mǎrar
Brânzǎ de caprǎ/ feta sfǎrâmatǎ
Sucul de la o lǎmâie
Se încǎlzeşte
uleiul la foc mediu, se adaugǎ ceapa şi ardeiul (cubuleţe nu prea mici) şi apoi
quinoa, amestecând pânǎ se prǎjesc puţin – cam 3-4 minute. Se pune apa şi se
aduce la fierbere. La foc mic, se acoperǎ cratiţa şi se lasǎ pânǎ când se umflǎ
quinoa şi apa este absorbitǎ – 15 minute.
Când e gata quinoa,
se adaugǎ dovlecelul, sucul de lǎmâie şi mǎrar, dar nu tot, ca sǎ ajungǎ şi
pentru ornat. Se amestecǎ şi se asezoneazǎ. Se serveşte cu feta sau brânzǎ de
caprǎ (eu le-am încercat pe amândouǎ şi
am preferat capra), ceapǎ şi mǎrar.
Secretul
accestei reţete? Când serviţi, nu uitaţi sǎ adǎugaţi puţin suc de lǎmâie,
aromele se vor desface mult mai bine.
Bon app’!
Etichete: ardei, branza de capra, ceapa, dovlecei, feta, marar, quinoa