E chiar aşa
greşit cǎ deja mǎ gândesc la patinaj în Moghioroş, la Bǎrbierul din Siberia şi
alte tradiţii de Crǎciun? Cǎ-mi doresc cald în mansardǎ, ceai fierbinte, pâine prǎjitǎ şi coji de portocale pe un
ochi de foc, rǎspândind cea mai dulce aromǎ peste tot în casǎ? Carnea mea parcǎ
o ia înainte, vrea succesiunea anotimpurilor ca la carte, în fond, ar trebui sǎ
fie ploaie şi sǎ fim zgribuliţi şi mai grǎbiţi. Pe de altǎ parte, de-abia
aştept soarele care-mi intrǎ pe la 4 în casǎ, învǎluind totul în culori arǎmii,
atât de calde şi plǎcute, fǎcându-mǎ sǎ mǎ ascund pe dupǎ flori ca sǎ mǎ pot
uita la vreun serial. Anticipez plǎcerea cu care o sǎ trosnesc frunzele sub
tǎlpi, dar îmi place la nebunie cǎ putem sǎ ne plimbǎm prin parc sub soarele
care ne arde faţa, cǎ putem sǎ facem baloane de sǎpun pentru noi şi pentru
copiii care ştiu sǎ se joace cu ele: aş lua în braţe un copil care împinge cu
nasul un balon, decât unul care le aleargǎ doar ca sǎ le spargǎ, cu un rânjet ucigaş
pe moaca în formare.
A, da, şi supa:
o fǎcusem pentru o durere de burtǎ, dar e bunǎ şi pentru d’alea închipuite...
Vreo 5-6 roşii mǎricele se dau pe rǎzǎtoare
şi se pun la fiert într-un litru de suc
de roşii, împreunǎ cu un ardei roşu tǎiat
mǎrunt, 2 cepe roşii şi 3 cǎţei de
usturoi tocaţi sau daţi pe rǎzǎtoare.
Se adaugǎ
mirodenii: eu am pus cimbru, 3 foi de
dafin, 2 linguriţe de chimen, sare şi piper dupǎ gust, şi puţin oţet, şi se amestecǎ bine.
Se fierbe pânǎ
se înmoaie legumele, se lasǎ la rǎcit, şi se transferǎ legumele în blender. Se
blitzuiesc câteva secunde, se toarnǎ la loc în oalǎ şi se mai fierbe puţin. Eu
am avut şi ceva supǎ de legume şi am
pus-o şi pe ea, dar nu e obligatoriu.
Am mâncat
imediat un bol, cu crutoane din pâine cu rozmarin, cumpǎratǎ de la Targul de
Pâine din Parcul Naţional.
Bon app’!
Etichete: supe si ciorbe