Am fost aşa
mândrǎ de pizza asta, de faptul cǎ am reuşit s-o pregǎtesc pe toatǎ cu mânuţele
mele de-mi venea sǎ mǎ mângâi pe cap singura :)). Ȋnţeleg foarte bine cǎ nu e
mare lucru sǎ faci propriul tǎu blat, ba chiar e mai ieftin şi muuult mai bun
decât drǎciile existente în supermarketuri, dar pentru mine a fost o bucurie c-am
putut sǎ frǎmânt şi cǎ mi-a şi ieşit.
Bon, într-o zi,
papilele drǎguţe ale lui Luc ţipau: „Pizzaaaaa, pizzzaaaa! Vrem pizzzaaaa!” şi
el îmi împǎrtǎşi scandalul în desfǎşurare şi, cum lucrurile de felul ǎsta se
iau de la unul la altul, în curând şi papilele mele aveau o poftǎ incredibilǎ
de pizzaaaaaa.
M-am pus pe
cotrobǎit şi întrebat google-ul o mulţime de chestii, mai ales despre blat, oroarea
vieţii cu frǎmântatul vieţii, şi am purces timidǎ. Cǎ nu era sǎ încep cu oroarea.
Nuuuuu, procrastinarea e un însoţitor silenţios dar constant al meu. Am fǎcut
sosul întâi, cǎ doar trebuia sǎ se şi rǎceascǎ... :))).
Ingrediente
pentru blat: 300 de grame de fǎinǎ, 250
ml apǎ, 7 grame drojdie uscatǎ, 2 linguri ulei, un pinch de sare şi unul de zahǎr.
Ingrediente
pentru sos: 5 roşii fǎrǎ coajǎ, 2 linguri passata de roşii (sau mai
multe), ulei de mǎsline, câteva feliuţe
de jalapenos, busuioc, oregano, cimbru, 2-3 foi de dafin, sare şi piper.
Ingrediente
pentru topping: 1 ardei kapia, câteva
ciuperci tǎiate feliuţe, porumb, ceapǎ roşie în solzişori, rondele de mǎsline,
mozzarella.
Cum am fǎcut: am
început, aşa cum am zis, cu sosul. Am
decojit roşiile la rece, au fost tare parfumate şi zemoase, le-am tǎiat bucǎţi
mici şi le-am pus într-o crǎticioarǎ cu câteva linguri de ulei de mǎsline. Când
s-au înfierbântat puţin, am pus şi passata de roşii, am aromatizat cu oregano,
busuioc, cimbru şi foile de dafin, am tocat mǎrunţel şi ardeii jalapenos, sarea
şi piperul, dupǎ gust. Am lǎsat la foc molcom, amestecând din când în când. Nu
ştiu exact cât a stat pe foc, dar când sosul începe sǎ se îngroaşe, e de bine. La
sfârşit, am scos dafinul şi am lǎsat la rǎcit. Nu am pasat roşiile mai mult
decât erau, am trecut doar cu furculiţa puţin prin ele. Pentru un sos fǎrǎ
asperitǎţi, puteţi da roşiile la blender.
Fǎrǎ prea multe
fasoane, am început sǎ mǎ pregǎtesc pentru blat.
Am dat drumul încet la foc, sǎ se facǎ puţin cald în bucǎtǎrie, am încǎlzit apa,
şi apoi am turnat-o într-un bol încǎpǎtor. Peste apǎ am pus drojdia, zahǎrul şi
sarea şi am amestecat pânǎ s-au dizolvat toate. Am adǎugat 2-3 linguri de ulei
şi am început sǎ torn şi fǎina câte puţin. Mi-a ieşit „câte puţinul” doar la
început, apoi am turnat-o în cantitǎţi mai mari, amestecând cu o lingurǎ. Când
aluatul a început sǎ se întǎreascǎ, am început sǎ frǎmânt cu mâna. Când nu se
mai lipeşte de mâini, e gata. Am acoperit cu un şervet şi am lǎsat la cald o
orǎ, sǎ fiu sigurǎ.
Dupǎ o orǎ, timp
în care vǎ puteţi ocupa de toaleta legumelor, blatul meu crescuse simţitor, aşa
cǎ l-am pus pe masa înfǎinatǎ şi l-am mai frǎmântat puţin. L-am împǎrţit în
douǎ, am întins o foaie subţire cu sucitorul pe care am transferat-o în tava
unsǎ cu ulei. Am dat la cuptor vreo 10 minute, apoi am scos şi am început
asamblarea.
Peste blat, am
întins un strat generos de sos picant, am ornat cu legume şi deasupra am ras
mozzarella din belşug. Am mai lǎsat la cuptorul încins la 180-200 de grade vreo
15-20 de minute, pânǎ când sosul începe sǎ bolboroseascǎ puţin şi mozzarella
prinde culoare. Am scos, am feliat şi am transferat pe farfurie. Din
aceste cantitǎţi mi-au ieşit douǎ pizza cu diametrul de 25 cm şi câteva saleuri
cu rozmarin. :) Plus cǎ ne-a rǎmas sos sǎ punem şi deasupra pizzei.
Bon app'! Etichete: ardei, busuioc, ceapa, cimbru, ciuperci, dafin, jalapenos, masline, mozzarella, oregano, pizza, porumb, rosii