Tradiţii de sǎrbǎtori...
fiecare dintre noi are câteva de care se agǎţǎ, cu disperare, uneori, pentru
cǎ ne aduc aminte vremurile copilǎriei, oameni dragi care nu mai sunt şi care
ne ţin familiile legate şi sufletele calde.
De Sf. Andrei,
tatǎl meu pune grâu la încolţit pentru fiecare din noi şi când merg acasǎ pânǎ
în Crǎciun, mǎ uit de fiecare datǎ dedesubtul farfuriuţei, unde sunt scrise
numele noastre, sǎ vǎd al cui e grâul ǎl mai mare. Mâine când ajung la
Ploieşti, tot asta o sǎ fac.
Nu ştiu cum,
brusc, m-am gândit la tǎiatul porcului şi la chestia aia pe care o fǎceam când eram mici, la ţarǎ. Ne urcam pe
porcul deja tǎiat, acoperit de un sac, şi tot familionul adunat pentru
sacrificare, ne îndemna sǎ ne punem o dorinţǎ, în general, sǎ plecǎm în Franţa.
Nu ştiu dacǎ era Franţa mereu, dar eu numai de ea mi-aduc aminte? Steli?
:)
Crinkles-urile
acestea au şi ele potenţial de viitoare tradiţie, e doar a doua oarǎ când îi
fac, cu reţeta tot de la Florin. (Am respectat reţeta lui aproape în întregime).
225 grame de ciocolatǎ amǎruie se
rup în bucǎţi şi se pun la topit, la bain-marie, împreunǎ cu 50 de grame de unt.
200 grame de fǎinǎ se
amestecǎ cu o jumǎtate pliculeţ de praf
de copt. Ȋntr-un alt bol, se bat cu mixerul 2 ouǎ mari (sau trei mai mici) cu 5 linguri de zahǎr, sau dupǎ poftǎ. Se mixeazǎ pânǎ îşi dubleazǎ
volumul şi curge greu de pe mixer.
Se adaugǎ o fiolǎ de esenţǎ de vanilie şi
ciocolata topitǎ cu untul, apoi se
încorporeazǎ fǎina câte puţin, pânǎ când totul este omogenizat perfect. Se
acoperǎ cu folie alimentarǎ şi se dǎ la frigider minim 3 ore.
Cuo linguriţǎ se
ia din aluat şi se formeazǎ biluţe, ceva mai mari ca o nucǎ, cu palmele reci.
Eu îmi udam mâinile cam dupǎ 4 biluţe fǎcute. Dupǎ ce bilele-s gata, se mai dau
o jumǎtate de orǎ la rece. Cu 10 minute înainte sǎ fie scoase, se încǎlzeşte
cuptorul la 170 de grade.
Bilele se dau
prin zahǎr pudrǎ şi se pun în tava
acoperitǎ cu hârtie de copt. Se dau la cuptor 10-12 minute şi trebuie sǎ fie
încǎ moi la mijloc când sunt scoase. Pe ale mele le-am scos dupǎ fix 10 minute.
Poftǎ bunǎ şi vǎ
doresc ca sǎrbǎtorile sǎ vǎ priascǎ!
Etichete: ciocolata, dulciuri