Când am vǎzut cǎ
ingredientul ales de Monica de la foodie family pentru provocarea lunarǎ Dulce Românie este bezeaua, exact la asta m-am gândit, oricât de ridicol de simplǎ ar putea
fi aceastǎ reţetǎ. Vedeam în reţete americane bezelele însoţind ciocolata caldǎ
numai cǎ mie mi s-au pǎrut întotdeauna puţin... nenaturale, dar am fost
curioasǎ de rezultatul întâlnirii dintre pufoşenia albǎ şi densitatea
ciocolatei. Fiind prima mea
participare la provocarea iniţiatǎ de Mihaela, mǎ bucur cǎ are şi ciocolatǎ :).
Am fǎcut o primǎ
rundǎ cu ciocolatǎ cu lapte şi rezultatul nu a fost mulţumitor aşa cǎ, deşi nu
o ador, am cumpǎrat şi o ciocolatǎ neagrǎ şi a ieşit minunea asta, buuunǎ,
consistentǎ şi, da, dulce pentru cǎ i-am adǎugat destul zahǎr cât sǎ fie pe
placul meu.
M-am ocupat mai
întâi de bezele. Am pus într-un vas 3
albuşuri cu 6 linguri de zahǎr şi
am mixat pânǎ ce spuma s-a întǎrit şi nu cǎdea când întorceam vasul cum fundul
în sus. Am luat cu linguriţa din amestec şi am pus în tava acoperitǎ cu hârtie
de copt. Am pus la cuptorul preîncǎlzit la 110 de grade în jur de o orǎ. Timpul
nu-l mai ştiu exact pentru cǎ oricum, mie îmi plac bezelele indiferent de
consistenţa lor. Cele pe care le-am fǎcut au ieşit aproape perfecte. :) Le-am
lǎsat sǎ se rǎceascǎ încet, în cuptor, cu uşa întredeschisǎ.
Dupǎ ce am scos
bezelele, am încǎlzit mai întâi vreo 200
de ml lapte cu 3 linguri de zahǎr (anticipam
cǎ o sǎ-mi placǎ dulce), amestecând la foc mic. Am adǎugat apoi 80 de grame de ciocolatǎ neagrǎ (cu 75%
cacao, am avut eu) mǎrunţitǎ puţin şi am amestecat pânǎ ce s-a topit şi s-a
format un fel de pastǎ de consistenţa smântânii. La sfârşit, am adǎugat şi douǎ boabe de cardamom pisate. Am dat
deoparte şi am pus bezelele deasupra.
Se bea fierbinte
cu gândul la sǎniuş, la patinaj, la rezoluţii şi proiecte, la obraji roşii de
frig sau emoţie sau doar pentru încǎlzit suflete şi mâini tremurânde.
Etichete: Bauturi, bezea, ciocolata