Mǎ întreba Kadia ce îmi doresc pentru anul ǎsta şi deşi
cam târziu, mǎ conformez :) Multe dintre lucrurile pe care le vreau vor rǎmâne
între mine şi o filǎ de carnet unde îmi notez la fiecare început de an toate dorinţele,
fie ele punctuale sau vagi, de definit pe parcursul anului. Dar altele pot fi
scrise de douǎ ori, pentru cǎ lucrul scris te obligǎ, mǎ obligǎ, şi sper sǎ nu
închei anul fǎrǎ sǎ fi fǎcut urmǎtoarele:
- Vreau sǎ scriu mai mult pe blog. Chiar şi sǎ gǎtesc mai mult :).
Prioritatea ar fi sǎ scriu. Ȋmi place sǎ scriu, dar nu o pot face bine decât exersând
mereu.
- Legat de scris, vreau sǎ citesc mai mult. E improbabil sǎ
scriu decent dacǎ nu citesc. Am fost în tempo andantino anul trecut, nu mai las
sǎ se întâmple asta. Apropo de citit, în momentul ǎsta ochii şi sufletul meu sunt încântaţi de o
carte extrem de fainǎ, de-abia aştept sǎ povestesc despre ea.
- Tare mi-aş dori sǎ învǎţ nişte lucruri despre bloggerul ǎsta,
care mǎ face sǎ-mi fie dor de wordpress cu fiecare chichiţǎ pe care nu o
înţeleg.
- O sǎ fac croissante (nici într-un milion de ani n-o sǎ
folosesc pluralul “corect”, adicǎ croasanţi!) şi sper sǎ iasǎ genial.
- Vreau sǎ vǎd şi eu ce e tot valul de aplauze pentru pâinea cu
maia. Mǎ roade tare, mai ales cǎ am fǎcut pâine pânǎ acum, dar doar una foarte
simplǎ.
- Vreau sǎ gǎsesc reţeta perfectǎ de muffins dulci şi sǎraţi, sǎ
coc madeleine şi tarte, sǎ repet supa de ceapǎ, sǎ reîncep sǎ scriu recenzii
de restaurant.
Nu în ultimul rând, vreau sǎ mǎnânc mai mult verde. Salate, în
principiu. Am început deja sǎ facem asta (da, şi Luc mǎ însoţeşte în demersul
meu) şi ne e bine. Nu suntem 100% devotaţi, dar facem ce putem în condiţiile în
care ne gǎsim, fǎrǎ scuze inutile. Şi pentru cǎ în decembrie am început o
colaborare frumoasǎ cu Bonduelle, sper sǎ fie din ce în ce mai uşor sǎ
ne împrietenim cu toate legumele şi sǎ consumǎm cât mai multe porţii pe zi.
Pentru cǎ am ajuns la Bonduelle, aş vrea sǎ vǎ trimit cǎtre douǎ articole
pe care le-am scris pentru ei la sfârşitul lunii trecute. Primul s-a axat pe
Crǎciunul vegetarian, pe care îl gǎsiţi AICI, şi care sper sǎ vǎ inspire,
deşi perioada a trecut. Sunt mândrǎ cǎ m-am ţinut de promisiune şi am reuşit sǎ
fac pateul de ciuperci cu cimbru şi coniac pe care-l pomenesc şi în articol. Ȋn rest, sper sǎ gǎsiţi acolo sugestii
care sǎ vǎ facǎ munca mai uşoarǎ atunci când locuiţi cu vegetarieni sau aveţi
invitaţi care nu consumǎ carne.
Al doilea articol e ceva mai general şi în el am
încercat sǎ abordez asocierile corecte dintre mâncare şi bǎuturǎ. Redau mai jos
un pasaj:
Ȋn ceea ce mǎ priveşte, nimic nu este la fel de bun ca o brânzǎ bunǎ,
maturǎ, cu mucegai şi un pahar de vin rece. Pentru a câştiga la capitolul
esteticǎ, ţineţi minte cǎ brânzeturile rotunde se taie în triunghiuri, cele
dreptunghiulare se taie pe lungime, iar cele în burdufuri înalte aratǎ foarte
frumos dacǎ sunt tǎiate orizontal.
De asemenea, oaspeţii vor fi încântaţi dacǎ brânzeturile vor fi aşezate pe
platouri potrivite, de lemn, şi însoţite de fructe sau nuci. Regula generalǎ în
potrivirea acestora este aceea cǎ brânza albǎ şi moale se potriveşte cu un vin
alb, iar cea durǎ, de tipul parmezanului, face impresie frumoasǎ în compania
unui vin roşu.
Sper ca cele două articole să vă fie de folos atunci când vă deschideţi casa oaspeţilor şi pregătiţi mese ademenitoare pentru familie şi prieteni.
Etichete: ganduri