Dac-aţi şti de când
tânjeam după prăjiturile astea delicioase… Bine, mi-ar fi plăcut mai mult să le
savurez prima dată la ele acasă, pe o străduţă îngustă din Lisabona, zgâindu-mă
la oameni, dar trăim vremuri imperfecte şi avem datoria să ne facem fericirea
din ce avem şi indiferent de poziţia geografică.
Când am descoperit
reţeta la Andreea, am luat-o ca pe un semn şi am hotărât că ele vor fi
dulcele nostru în noaptea de revelion. S-au bucurat de un succes fulminant şi
s-au evaporat de pe masă în timp record, aşa că am fost “somată” să mai fac. E
luni şi eu visez deja la prăjituri înmiresmate cu vanilie. Somebody stop meeee!
Cum facem, totuşi,
cremoasele prăjiturici? Cumpărăm mai întâi o pungă de aluat deja preparat şi
lăsăm o bucată la decongelat. Din ea vor ieşi 12 coşuleţe de pasteis de nata,
crocante, aromate şi straşnic rumenite pe deasupra.
Punem 30 de grame de făină într-un bol şi o
amestecăm cu 100 ml de lapte. Într-o
crăticioară, se pun încă 150 ml de
lapte, 1 baton de scorţişoară, miezul de la o păstaie de vanilie (+batonul)
şi coaja de la o lămâie. Se lasă pe
foc, iar când începe să fiarbă se adaugă uşor amestecul de făină cu lapte şi se
amestecă rapid ca să se împiedice formarea de cocoloaşe. Se mai lasă pe foc în
jur de 5 minute, amestecând continuu. Veţi obţine o pastă mai groasă şi
aromată.
Într-un ibric se pun la
fiert 125 ml apă şi 80 grame de zahăr brun. Din momentul în
care începe să fiarbă, se mai lasă vreo 2-3 minute şi se ia de pe foc.
Se adaugă acest sirop în crema de lapte şi se amestecă bine. Îndepărtăm apoi
batonul de scorţişoară, coaja de lămâie şi păstaia de vanilie şi strecurăm
amestecul. Apoi lăsăm la răcit.
Încingem cuptorul la
250 de grade. Se pun forme de hârtie în tava de muffins.
Se întinde foaia de
aluat cu sucitorul (eu n-am tras de ea foarte mult, doar de vreo 2 ori pe
fiecare parte) şi se presară cu 3 linguri
de zahăr brun şi 2 linguri de
scorţişoară măcinată. Se rulează foaia şi se taie în 12 bucăţi egale.
Aceste bucăţi se modelează apoi în formele de brioşe.
În crema de lapte
răcită se adaugă 4 gălbenuşuri şi se amestecă bine. Crema se pune în coşuleţele
de aluat şi se dau la cuptor timp de 15 minute. După acest timp, se mută tava
de brioşe cât de sus se poate în cuptor şi se trece pe modul grill şi se mai
lasă la copt încă 3 minute. Aşa veţi obţine petele negre de deasupra.
După ce ies din cuptor
se pudrează cu scorţişoară măcinată.
Bun, am început
săptămâna bine: acum am în minte doar bom
dia, obrigada, fado, azulejos şi
saudade. Vă doresc la fel şi vouă! J
Etichete: Lisabona, pasteis de nata, Portugalia, vanilie