Săptămâna trecută am
primit o leapşă de la Edith: să gătesc ceva bun, evident. M-am
aprovizionat cu toate ingredientele şi m-am pus pe treabă, mai ales că am
mâncat mâncare gata făcută (de supermarket sau de alţii) destul de mult timp.
Mi-a lipsit timpul în bucătărie – chiar dacă acum e cursă contra cronometru să
prind soarele sus pe cer – şi, mai ales, să îi dau ordine sous-chef-ului meu
preferat, Luc. :)
M-a inspirat Edith şi
în alegerea preparatului. Nu cred c-am mâncat până acum peşte în crustă şi eram
super curioasă. Cum şi mie, şi lui Luc, ne place fisticul, m-am hotărât pentru
cod în crustă de fistic. Dar asta n-a fost tot. Lângă, am aşezat un piure cu
mazăre şi porumb pe care l-am pus la cuptor pentru extra-yumminess.
Reţeta este pentru două
persoane, cu promisiune de leftovers delicioase. Peştele se face repede,
durează cam 5-10 minute pregătirea lui şi 20 de minute – timpul la cuptor. Piureul
ia parcă mai mult timp, vreo 20 de minute pregătirile şi încă 20, la cuptor. Să
purcedem!
Mai întâi, piureul.
Curăţăm de coajă 10 cartofi potriviţi, îi
spălăm şi-i punem la fiert. Când sunt gata, îi zdrobim cu furculiţa. Amestecăm
cartofii zdrobiţi cu 125 grame de iaurt
cremos, 100 grame de brânză de vacă sfărâmată,
2 cepe verzi tocate, 150 grame de mazăre Edenia
(perpelită în tigaie înainte) şi 100
grame porumb. Omogenizăm bine şi deasupra radem 100 grame caşcaval. Dăm la cuptorul încins la 180 de grade C timp
de 20 de minute, până când crusta de deasupra prinde culoare.
Cât timp piureul nostru
se îmbibă de arome, pregătim peştele. Eu am folosit file de Cod Atlantic fără piele, tot de la Edenia, pe care
l-am ţinut la decongelat în frigider în seara dinainte. L-am scos din pungă,
l-am tamponat cu şerveţele ca să se absoarbă şi restul de apă şi l-am uns cu un
amestec din câteva linguriţe de ulei de
măsline, câteva picături bune de zeamă
de lămâie şi piper proaspăt râşnit.
După asta, l-am tapotat cu vreo 150 de
grame fistic (dat prin blender înainte, dar nu până când se transformă în
pulbere; mie-mi place să simt şi bucăţele mici). Am apăsat bine pe fistic ca să
adere la carnea codului şi am dat la cuptor (tot la 180 de grade C) pentru 20
de minute.
A fost bun şi promit să
mai fac peşte în crustă. Mă gândesc la o combinaţie de ierburi sau chiar la
chimichurri.
Bon app’!
Etichete: cod, Edenia, fistic, piure